Första advent

Första advent i alla sin ära, med julpynt och klappar under granen (vi har två granar, en på ovanvåningen i plast som vi sätter upp redan nu, och sedan sätter vi upp en riktig gran på nedanvåningen när det närmar sig jul). Föreställningen om en tindrande adventmorgon gick i kras när jag såg att det är regn och rusk - ja till och med storm, utanför. Lite frustrerad blir jag över att jag inte "kan" ta min morgonpromenad, det är i alla fall inte speciellt tilltalande. Vad gör man i stället?
Första advent känslorna kommer nog infinna sig trots allt, då det är julmarknad i byn och det kommer vara gott om folk i butiken, då det ska bjudas på b l a glögg och pepparkakor. Ja, det kommer bli fint. Ha en fin första advent!

Livets goda

Lördagsmorgon på landsbygden. Sovmorgon och många godsaker till frukost i ett julpyntat föräldrarhem. Skånesmejeriers pepparkaksfil, med havrepuffar, linfrön, solroskärnor, russin och kanel plus Brämhults hallondryck.
Detta är en av de stora fördelarna med att tillbringa helgen hos föräldrarna, alla bekvämligheter och alla godsaker som står i kylskåpet. Det skapar dock ett mindre bekymmer, vad ska man äta till frukost när man har tillgång till så mycket? Ägg, pepparkaksfil, naturell yoghurt, keso, russin, mandlar (åh nej, jag glömde mandlarna!), olika gryner, bananer, clementiner och apelsiner. Ja listan kan göras lång, vilket gör att jag släpper på alla hämningar och går loss på livets goda. Men det är ju lördag, inte sant?

Pepparkaksyoghurtkvarg

Som den sammansatta titeln avslöjar blev det en extra god frukost idag, för visst är det extra gott med pepparkaka? Kvargyoghurt med smak av pepparkaka. Det finns färdig kvargyohurt att köpa i portionsstorlek i butik, men det går minst lika väl att själv blanda yoghurt med kvarg. Nu råkade det vara så denna morgon att jag hade denna färdiga kvaryoghurt från Milbona, som jag blandade med pepparkakskrydda. Mums! Som grädde på moset blev det psylliumfrön, krossade linfrön och granatäpple.

Bristande aptit efter träning?

Jag har haft en fin dag, med flera promenader och cirkelgym x träning. Men jag har ett litet bekymmer.
I stort sett är jag alltid riktigt hungrig och sugen på god mat efter ett träningspass (speciellt om jag inte hunnit äta middag innan passet, som idag) men ibland händer det att jag kommer hem med bristande aptit. Ingenting känns lockande, jag som i vanliga fall är en gottegris. Jag kan till och med känna lätt illamående. Detta händer ibland efter att jag tränat, och jag vet inte om det beror på total utmatthet eller om det beror på något annat? Någon som känner igen sig?
Maten är det hur som helst inget fel på, grönsaksburgare och spenat, tvärtom, när jag väl äter smakar det gott ändå.

Grymt!

Märkligt hur snabbt ens sinnesstämning kan växla, men kanske är det inte så underligt efter ett grymt roligt H.I.T pass. Det var nya övningar på de olika sektionerna, med mycket fokus på bålen, och inte enbart var själva passet grymt roligt, utan jag var riktigt grym också! Tror nästan jag har fått en släng av hybris, dock i all välmening.
Kvällsmålet blev vaniljyoghurt med minikeso och kanel, plus en sharonfrukt. Förra veckan hade jag cravings för dadlar, nu är det sharonfrukt som gäller. Med detta sagt har jag ätit fyra stycken idag. De är galet goda!

Det sägs att allting vänder och det stämmer väl på sätt och vis

En segstartad dag med tunga ögonlock trots en kylig promenad till högskolan med svart kaffe i magen. Seminarium i kriminella karriärer. Väl hemma fick jag en influens av minnesbilder från förgågna novemberkvällar. Och plötsligt låg jag i soffan med Ann Heberleins Ett gott liv och anteckande små ord och anektdoter på post-it-lappar i ljusskenet, med klingande toner av julens musik i bakgrunden. Fullständigt tillfreds kändes livet här på Sallerupsvägen nästan komplett.

Söndagsfika

Söndagsfika med mamma och farmor. Blåbärssymfoni, winerbröd och stjärnformade struvor med socker på. Farmor som står och ser ut genom fönstret, med fingrarna sammanflätade bakom ryggen, och berättar om förr, om kvinnojourer och bostadsrätter. Mamma som klipper i det ljusbruna gardintyget sittandes på huk på vardagsrumsgolvet. Julbaksdrömmar, inredningstankar och två stora hjärtan.

Fina lördagen

Igår kväll var hela gänget samlat, vi höll 30 års firande för en kär vän med tårta, skumpa och middag. En jättefin kväll, som jag trodde skulle sätta sina spår under denna lördagsförmiddag. Effekt av kvällen var motsatsen till vad jag trott.
Jag traskade iväg till gymmet, pw på 30 min, körde 70 min på gymmet varav 45 min cardio och resten ketterbellsövningar, magövningar och dylikt. Väl hemma gjorde jag en god lunch utav bottenskrapet i kylskåpet: två stekta ägg, med kvarg, salt och peppar och sweet chili sås. En jordgubbs och päronsmootihe med bitar, med psylliumfrön, krossade linfrön och kokosflingor. De ni, är starten för en fin lördag.

Se den!

Jag måste erkänna att Breaking dawn part 1, överträffade mina förväntningar, flera gånger om. Jag var ängslig över tanken att dela upp den sista boken i två filmer, eftersom jag antog att detta skulle göra den första delen mer eller mindre händelselös i filmväg.

Det visade sig att de komponerat filmen väldigt bra (känslor, spänning, sex, sorg, glädje och skräck i ett), och i min mening den hitills bästa utav de utkomna filmerna i Twiligt-serien. Jag rekommenderar att ni ser den, speciellt för er som inte läst böckerna så tror jag den kommer slå er med häpnad.
Lite motvilligt måste jag också erkänna att även om det enbart är i undantagsfall som jag tycker att filmatiseringen av en bok är bättre än själva boken, tillhörde Breaking dawn part 1 en utav dessa sälsynta undantag. Se den, ni kommer att lämnas med den bitterljuva otåligheten över vänta på den kommande filmen, part 2.

Breaking dawn part 1

Efter dagslånga plugginfernon är nu salsentamen i kriminologi avklarad och mina förhoppningar är att jag kan lägga boken åt sidan utan att behöva öppna den igen av samma skäl. Onsdagenseftermiddagen går nu i belöningens tecken, och har bestått av lunch på Mocca med laxsallad och fina vänner.
Belöningen fortsätter ikväll, då jag och en väninna ska iväg på bio, som en stor klapp på axeln blir det Breaking dawn part 1, på självaste premiärdatumet som vi ska se. Värt att nämna är att vi har sittplatser, längst bak i mitten.
Vi ska strax bege oss av för att köpa lite godsaker och hämta ut biljetterna innan vi kan sjunka ner i sofforna i biosalongen. Det blir en fin kväll.

Nov. 12, 2011

Trots föreställningen om att den fantastiska höstsolen värmer min kropp inifrån vilar det en stor tyngd över lördagseftermiddagen av alla måsten. Trötthet, förkylning och tentaplugg. Den lättsamma helgglädjen av hemmakvällar, vila och god mat existerar inte en dag som denna. Jag stänger in mig på mitt rum i föräldrarhemmet med den glädjeslukande kurslitteraturen framför mig på min bädd. Jag blickar sorgset ut genom fönstret och längtar efter den friska luften.

Pepparkaksfilen är tillbaka!

På språng iväg för att arbeta i butiken idag så kom jag på vad jag uppmärksammade under min tidigare arbetsdag: att pepparkaksfilen är tillbaka! Skånemejerier har en väldigt god fil med pepparkakssmak som nu har kommit tillbaka i butik. Detta är ännu ett perfekt frukosttips för pepparkaksälskaren, och för extra sötma, krossa gärna pepparkaka över filen!

Nov. 9, 2011

Ibland tycks vardagen enbart vara fylld utav tristess, men till och från är den allt mer hektisk och fylld av vardagliga göromål som gör att de vackra vardagsbetraktelserna enbart förblir skymtar i ögonvrån. Här befinner jag mig just nu, med mycket arbete och en stor tentamen i kriminologi framför mig. Det finns inte mycket till övers till att njuta av livets små ögonblick, men kanske är det enbart nu när tiden förflyter obemärkt förbi som jag erhåller de små glimtarna bortom min blick vilket gör livet fullständigt.

Livstecken

Jag lever, men har inte hälsan. I lördags var jag ute och rumlade, vilket inte hör till vanligheterna längre. När jag vaknade upp igår med konstant illamående och ett ömmande huvud. Först trodde jag att jag blivit överkänslig mot alkoholen. Men efter att ha sovit bort större delen av söndagseftermiddagen och därefter vaknat upp med feber insåg jag att jag fått en släng av vinterkräksjukan. Och så förflöt söndagen bortom mitt medvetande.

I morse vaknade jag upp på ostadiga ben, men tog mig försiktigt ut utanför dörren och lyckades gå en liten promenad. Mina krafter kom successivt tillbaka, och jag tog mig iväg till arbetet idag. Resten av dagen har jag mått ganska bra, dock är jag matt och trött efter feberyran. Jag njuter nu utav tre favoriter; turkisk yoghurt, keso och äpplemos, och läser era bloggar och småler för mig själv. Nu har ni fått ett livstecken.

Frukost med smak av julen

Fredagsmorgon med en extra goda frukost med smak utav pepparkaka. Pepparkaksdavosgröt med kardemumma samt psylliumfrön och krossade linfrön ovanpå. Gör såhär: Blanda 1 dl havregryn (jag använde fiberhavregryn), 1,5 dl naturell lättyoghurt och 0,5 dl kvarg. Tillsätt pepparkakskrydda efter smak, och blanda ihop allting i en skål och låt det svälla under natten i kylskåpet. Voila! En riktigt god frukost som ökar längtan inför julens alla smaker. Ett litet tips om ni vill göra det lite extra gott och sött, är att krossa pepparkakor över. Njut!

Nov. 3, 2011

I ett ruggigt höstväder begav jag mig ut för en promenad tillsammans med människans bästa vän. Vi promenerade i 45 minuter tillsammans. Det gör ont i mitt hjärta att se hur snabbt tiden fått honom att åldras. Förmiddagen försökte jag helhjärtat skänka åt studierna och sedan insåg jag hur matt jag var. Träningsvärken efter gårdagens cirkelgym x-pass gjorde sitt gehör, och resten av dagen förflöt i lugn och ro i föräldrarhemmet.

Tant grön

Förra veckan när jag var på bokpratet köpte jag den här lagom stora påsen från Tant Grön, som snacks under snacket. Jag åt förståss inte en tugga under själva pratet, men det smakade väldigt gott med ekologiska, naturella cashewnötter efteråt. Goda! Har ni testat?

Nov. 2, 2011

Morgontimmarna är vackra här i hembygden. Det är alldeles tyst i huset bortsett från knarrandet under trägolven. Världen är stilla och kolsvart, teet och frukosten (naturell lättyoghurt, fullkornshavreringar, skrivad banan, malda nejlikor och kardemumma) smakar bättre än någonsin förut. Jag borde införa romanläsning på morgonkvisten som en vana.
Men dagarna passerar också allt för snabbt förbi, jag har arbetat under större delen av dagen. Sett barnen samlat stenar och höstlöv på skolgården och blivit överrumpad av all fantasi de besitter som jag en gång själv glömt bort.

Bananchips

Jag fick en efterfråga angående hur jag tillverkade bananchipsen respektive äpplechipsen. Det är busenkelt, det enda som tillhör den mindre enkla biten är att både banan och äpplechipsen ska befinna sig i ugnen i cirka fyra timmar. Bananchipsen är väldigt enkla. Jag skivade tunna skrivor (ca 2 mm) och la ut på en plåt med bakplåtspapper och in i ungen på ca fyra timmar a la 80 grader. Det är mycket mer smak i dessa chips än de man köper i butik. Om man skulle vilja ha dem lika söta så kan man tillsätta socker eller kanske houng också.
Äpplechipsringarna kärnade jag ur svenska äpplen med hjälp utav en potatisskalare. Sedan skivade jag upp bitar med kniv, då de blir lite tjockare. Man kan även använda sig utav en potatisskalare eller dylikt för att få riktigt tunna och krispiga skivor om det är vad man önskar. Jag la dem på en plåt med bakplåtspapper, och strödde över kanel och socker. Varmluftsugn med något lägre tempratur än bananchipsen, 50 grader. Väldigt gott att ha som topping på frukostgröten, eller mycket fint att använda som dekoration. Som sagt är det något tidskrävande, men under tiden det är i ugnen så behöver ni bara titta till dem då och då och släppa ut lite fukt. Enkelt och gott!

Vackrare än jag mindes

Tisdagen började gott, även om jag försov mig i över en timme, så var jag i alla fall rejält utsövd. Det blev 35 minuters morgonpromenad, en god frukost med lätt vaniljyoghurt, en skivad banan, en matsked fiberhavregryn, psyllium och krossade linfrön, som jag toppade med kardemumma och pepparkakskrydda. Grädden på moset blev en stor kopp grönt chai te. Sedan packade jag väskan, åkte till skolan och skrev ett patientfall, och nu har jag åkt till föräldrarhemmet. Det känns överväldigande och mycket vackrare än jag mindes det.