Filmen

Jag fick filmen igår, så nu kan jag sluta tjata om den- nästan. Jag såg den också igårkväll, allting är så sorgset vackert. Hitills tycker jag att filmen är bättre än boken, och jag har endast tjugo sidor kvar att läsa i boken. Verkar som att filmen vinner, men jag är nyfiken på hur bokens slut ser ut jämfört med filmens, jag kan tänka mig att man får reda på mer i boken om vad som hände med Eva till slut. Men filmen aslutar det vackert, fint och lite mystiskt. Jag är rädd för att I skuggan av värmen snart är ett avslutat kapitel, fast jag har den tredje boken också; Bortom ljus och mörker. Ännu ett vackert äventyr.


The White Birch- Donau movies

Slutet på det femtonde kapitlet

"Hon lyckades bryta någonting för honom, ensamheten kanske, den innersta kylan."

Lotta Thell

".. och hon somnar i trygghet och med en känsla av att tillhöra någonting som nästan är vackert."

To hold me, say you'll be here

Jag mår fysiskt dåligt idag. Jag trodde att man skulle känna sig bättre i kroppen efter träning, men om jag bortser från träningsvärken så har jag väldigt ont i magen. Men det har väl inget med träningen att göra. Kanske är det anti-oros-pillerna som spökar.

Jag läste ut Utan en tanke i förrgår och är nu fast i I skuggan av värmen. Jag är lite smått ledsen över att min film inte har kommit än. Men också lite lättad för då undviker jag dagen då jag kommer sitta och gråta konstant igenom hela filmen.Undrar vem jag tänker på?

Akademibokhandelns erbjudande, 3 för 149 kr!

Jag köpte tre stycken nya pocket böcker på Akademibokhandeln idag. Jag hade varit och tränat och passade på att springa in och använda upp de 121 kronorna i presentkort på Akademibokhandeln som jag fick i julkapp av min storebror.  Akademibokhandeln hade ett bra erbjudande, tre böcker för 149 kr, i stället för det gamla vanliga "Ta fyra men betala för 3". Egentligen var det menat att jag skulle köpa Åsa Ericsdotters nya bok, Svårläst, men när jag frågade i kassan så svarade han "att den bara såldes i större bokhandlar". Skitsnack. Akademibokhandeln är väl en stor bokkedja?

Det blev ingen Svårläst bok för mig, men till min stora lättnad hittade jag den andra delen av Lotta Thells självbiografiska roman, I skuggan av värmen, som var slut hos leverantören på Bokus hemsida (som är Akademibokhandelns internethandel). Jag fick dessutom upp ögonen för boken Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson, så när jag kom fram till kassan för att betala sa kassörskan att det var tre för 149, så om jag tog ytterligare en bok så skulle jag egentligen bara betala nio kronor för den sista boken. Taget! Det blev den tredje delen av Lotta Thells romaner "Bortom ljus och mörker".

Den hemska stunden av ensamhet

Idag känns det lite bättre, men det är nätterna som är svåra och jobbiga. Jag ligger bara och grubblar över hur långt och oändligt avståndet är i mellan oss. Jag funderar på att gå och lägga mig nu, så kanske jag slipper sova i natt. Jag gör allt för att slipper uppleva den hemska studen av ensamhet innan jag somnar, då alla bilder av oss passerar innuti mitt huvud som får mig att åtrå dig.


Världen utan dig

Hur kan välden vara så grym? Innan du lämnade mig var den vacker. Jag älskade att andas in den luft som vi delade, att andas med dig, att älska dig och jag hoppades att alla männsikor skulle få uppleva en sådan vacker kärlek.

De borde få uppleva hur det är att andas med någon annan, att ha någon som håller om dig när du sover, någon som du kan kyssa i nacken när du ligger vaken för att titta på detta mjuka, och vackra mänskliga liv som ligger bredvid dig och andas.

Plötsligt är världen så ond. Allt jag ser handlar om hur människan skadar och förgör varandra, om olycka och sorg. Den värld jag levde i, som var så trygg under ditt täcke, är fylld av misär, elände och ett totalt mörker. Världen utan dig känns hopplös, sorgsen och den saknar mening.

Sysselsättning

Jag målar tånaglarna svarta och kollar på Wallander - Mörkret, på tv, trots att jag redan har sett alla filmerna tidigare. Jag har fyllt hela rummet och golvet med travar av böcker. Jag försöker fördriva tiden med att organisera alla böckerna i bokstavsordning efter författarens efternamn. Jag är trött på att tänka på dig, att längta efter dig så jag försöker att sysselsätta mig dag som natt trots att det enda som kretsar i mitt huvud är hur många dagar det är kvar tills du kommer hem. Tiden går så fruktansvärt sakta.

Beställd

Jag har beställt filmen nu, på www.discshop.se 


Varför lämnade du mig?

Varför lämnade du mig när jag inte kan vara ensam? Varför övergav du mig när du visste att jag inte skulle förstå? Varför försvann du så att jag inte kunde höra dina andetag i mörkret när det är det enda som gör mig trygg och lugn?

Jag är så arg på dig för att du har lämnat mig, så ledsen och skamsen. Arg för att du har åkt din väg och lämnat mig, fast att jag vet att jag aldrig skulle kunna åka iväg någonstans utan dig. För att du straffar mig utan anledning. Jag skulle aldrig ha lämnat dig.
Ledsen för att du inte satt bredvid mig och höll om mig när det var kallt, för att du inte skyddade mig från de män som skrek glåpord åt mig, för att du inte följde mig på den kusliga vägen hem och för att du inte är här och håller om mig nu när jag ska sova.
Skamsen över att jag är arg på dig, för egentligen älskar jag dig över allt annat och allt jag vill är att du ska komma hem igen.

Födelsedag

Det känns som att något har dött inom mig. Som att alla känslor har exploderat utan orsak och som att mina tårar bara rinner utan anledning. Jag kan inte komma underfund med orsaken, men antagligen är det för att du har grott i mitt hjärta så länge nu att det känns som att du har lämnat mig för evigt. Kanske är det I skuggan av värmen som har satt sina spår, eller så genomgår jag helt enkelt en fas, en tjugo års fas. Jag fyller år idag.

I skuggan av värmen

"Han bodde någonstans i henne och fanns alltid där med henne även om hon tyckte det var jobbigt att tänka på honom."

Jag har börjat läsa på Lotta Thells debutroman "Utan en tanke" som handlar om Eva som lever ett destruktivt liv genom att ta herorin. Boken är den första delen av de sammanlagt fem böckerna om Evas kamp mot missbruket. Jag köpte boken för mer än ett år sedan, men den har bara legat på hyllan tills jag igår såg den andra delen av Evas historia, "I skuggan av värmen" på film och blev hastigt förälskad. Den andra delen handlar om hur Eva lever med sin ångest och sitt missbruk också träffar hon Erik och de blir oerhört förälskade i varandra. Jag blev inte bara förälskad skådespelaren Joel Kinnaman utan jag blev förälskad i hur förälskade de var i varandra. Jag önskar att jag kunde älska så, att jag kunde få bli älskad så. Eller är jag det?


Avsked

Mellan dessa väggar har tårar trillat ner ifrån mina kinder. Medan en tår föll ner från min vänstra kind och sakta men säkert gled längre och längre ner, såg jag ut genom fönstret och såg honom ge sig av.

Godhet

Om jag skulle definiera ren och äkta godhet så skulle det vara du.

Träning

Det som är mest aktuellt nu är träningen. Jag och en väninna försöker att träna minst tre gång ger i veckan. Vi började förra veckan och hittills har det gått mycket bra. Vi har tränat på olika ställen, Friskis och Svettis, Kockums och nu senast i måndags på Forum. Kosten är däremot svårare att hålla för min del men jag tror att jag får kämpa lite extra så ska det nog gå.
Våren och sommaren närmar sig snabbare än vad man tror och det är då man önskar att kroppen ska vara lite fastare än vad den är just nu! Igår blev det lite halvt om halvt oseriös simning med han som jag älskar och idag är det dags för Friskis och Svettis igen, och denna gången blir det Indoor Walking som jag förövrigt tycker är mycket roligt.

Rosenbädd

Vi somnade tätt intill varandra på hans bädd som han hade dekorerat med mörkt röda rosblad. Vi tumlade runt bland doften av rosor och rosbladens mörkt röda nyans färgade av sig på lakanet. Ett blad fastnade på hans höft. Jag plockade bort det och tänkte att jag har nog aldrig älskat någon så mycket som jag älskar honom nu.

Bokfrågor

Jag hittade ett frågeformulär som någon hade tagit av någon annan som någon hade kommit på. Det var ganska bra frågor så jag kunde inte hålla mig!


som läsare är jag;
ganska ensidig och envis. Om jag har bestämt mig för att läsa den här boken, så tänker jag läsa ut den oavsett hur tråkig den än må vara. Jag gillar inte att inte avsluta böcker som jag har läst, för då kan jag inte riktigt säga att. ”Den boken har jag läst! Och den och den och den!”. Det är väl någon form av mani. Jag försöker läsa flera olika typer av böcker och olika genre men jag favoriserar ofta böcker som bär ett stort författarnamn. Och dessutom är jag mycket envis på den punkten att jag inte gillar deckare.


som bloggare är jag;
antagligen lite udda. Jag skriver utifrån mina egna intressen och utifrån mina egna känslor. Jag som bloggare är mer personlig på en inre nivå än på en yttre och vardaglig nivå. Men jag försöker att blanda in både känsliga saker samt vardagliga saker för att det ska finnas en mer rättvis bild av mig.


senast lästa bok:
Kafka på stranden av Haruki Murakami. En rent ut sagt konstig bok som jag mest läste för att den var så omtalad både bland vänner och i media. Men det var inte något för mig direkt. Men helt klart läsvärd!


senast påbörjade bok;
Flickan som överlevde läser jag just nu av Barbie Probert-Wright och Jean Ritchie. Den berör ett intressant ämne som jag tycker mycket om; andra världskriget. Språket är inte tungt utan boken är i sig väldigt skön för ögonen och ganska enkel.


senast köpta bok/böcker;
Det var Flickan som överlevde som jag impulsköpet i Lund på Lagerhouse eftersom jag hade missat bussen och inte heller hade med mig någon bok hemifrån.


favoritdeckarförfattare;
jag läser hest inte deckare. Jag har läst ett par böcker av Camilla Läckberg där böckerna var likadana och handlade om exakt samma sak förutom ett lite annorlunda mordfall. Så böckerna jag läst av Camilla Läckberg är i en enda soppa. Jag gillar inte deckare på grund av att jag tycker att deckare är tråkiga och att alla ser likadana ut. Alla deckare bygger på ett mord där en man ska utreda fallet och lyckas alltid lösa det. Däremot tycker jag om att se deckare på film, det är en helt annan sak! Men om jag till slut måste nämna någon så säger jag Stephen King. Han är inte direkt en deckarförfattare (thriller) men närmare än så kan jag inte komma.


jag läser allt av
; Per Nilsson. Jag förälskade mig i hans böcker när jag gick i 8an. Och sen dess har jag fortsatt att älska trots att det är ungdomsböcker, men jag blir aldrig för gammal för Per Nilsson! Jag har också läst allt av Johanna Nilsson. Jag tycker mycket om Imre Kertez (Mannen utan öde är den bästa boken jag läst) och Torey Hayden (Rävungen, Burpojken osv):


jag läser helst inte [genre/författare
]; deckare. Och jag vill aldrig mer läsa en bok av Martina Lowden (Allt), som förresten förstörde min semester på Kanarieöarna.


vid hyllan för fackböcker letar jag;
 efter historieböcker om andra världskriget och framför allt då de som berör koncentrationslägen. Jag tycker också mycket om biografier, kanske just av någon som upplevt dessa hemska händelserna eller någon annan som har genomgått svåra hinder i livet.


förutom svenska läser jag gärna;
engelska. Men jag är fullständigt förälskad i det svenska språket och föredrar att läsa på svenska än på engelska. Men när jag verkligen brinner för en bok, en författare, eller ett ämne så händer det att jag läser böcker på dess originalspråk (dvs de böcker som är skrivna på engelska från början eftersom jag inte kan läsa något annat språk. Möjligen danska). Jag var till exempel en riktig Harry Potter nörd när jag var i 11-12 års ålder. Så jag läste de flesta böckerna på engelska för att jag kände att jag kunde leva mig in bättre i böckerna då.


högst upp i min att-läsa-hög just nu ligger;
 Boktjuven av Markus Zusak och Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Plus en mängd andra titlar (ett tjugotal) som fortfarande ligger på hyllan och väntar på att jag ska läsa dem!


högst upp på min bok-önskelista just nu står;
Jag är den sista juden av Chil Rajchman. Också är jag ganska sugen på att köpa alla Per Nilsson böckerna bara för att ha dem. Jag har redan läst i princip alla. Nej, förresten finns det en bok som jag kan erinra mig om att jag inte har läst; ”Absolut Per Nilsson”. Den vill jag gärna ha också!


när jag går på antikvariat letar jag alltid;
efter klassiker eller om jag har tur så lyckas jag hitta en bok som jag ändå hade tänkt köpa i vanlig bokhandel.


Bokförlag

Jag var inne på bokförlaget Norstedts hemsida häromdagen, samt på en mängd andra förlags hemsidor för att kolla runt hur det fungerar om man skulle vilja skicka in ett manus. Förutsättningarna att lyckas är ganska små och kraven är hårda.

När jag var inne på www.norstedts.se hittade jag en bok som jag hemskt gärna skulle vilja ha; Jag är den sista juden Treblinka (1942-1943) av Chil Rajchman. En nyutkommen bok från den 18 januari i år och som då är utgiven av Norstedts förlag. Jag vill bara tipsa om hur bra det är att besöka förlagens hemsidor. Där finns mer information om författarna samt om olika evenemang som berör dem.

Canonball

There’s still a little bit of your face i haven't kissed
You step a little closer each day

There’s still a little bit of your song in my ear
There’s still a little bit of your words i long to hear


Kafka på stranden

"Mina läppar är tätt förseglade. Orden sover i ett tidens hörn."

Det tog mycket längre tid än vad jag förväntat mig att läsa de över femhundra sidor av Kafka på stranden av Haruki Murakami som handlar om Kafka Tamuras underliga liv efter att han rymt hemifrån. Vi får även möta Nakata som i en underlig olycka har förlorat största delen av sin intelligens, men i stället fick han gåvan att tala med katter.

Hela berättelsen är över huvud taget mycket underlig, och det är först efter trehundra sidor som allt obegripligt som skett verkar så obegripligt att det börjar bli begripligt. Personligen föredrar jag mer jordnära berättelser så att jag själv kan relatera till bokens karaktärer, miljö och händelser. Miljön är också ytterst främmande för mig eftersom det utspelar sig i Japan.

Men Murakami har lyckats blanda alla overkliga händelser med djupa och mer vanliga känslor som existerar hos en tonårspojke. Dessutom beskriver han dessa känslor på ett nästan poetiskt sätt. Hans språk är mycket målande, för att inte tala om hans sexskildringar.


Alla hjärtans dag

Jag tror att alla hjärtans dag är för alla hjärtan. Inte bara för de vars hjärta värker för någon annan utan också för den som inte har någon annan. För den människans hjärta kanske värker för någon annan, och ja, tänk så många hjärtan som slår och älskar i hemlighet och utan vetskap.

Jag tror att vi vill minnas alla hjärtan, de vi en gång älskat och de som vi fortfarande älskar. Vi minns de hjärtan som inte längre slår. I år kommer Alla hjärtans dag vara mer betydelsefullt och annorlunda än tidigare år, för nu slår mitt hjärta för någon lika hårt som jag tror att hans hjärta slår för mig.

Jag älskade honom

Jag såg filmen "Jag älskade honom" som ursprungligen är en bok skriven av Anna Gavalda med samma titel som filmen. Jag har läst lite halvt om halvt men jag minns att jag inte var särskilt engagerad i boken så boken väckte aldrig riktigt mitt intresse till skillnad från "Tillsammans är man mindre ensam" som också är en bok av Anna Gavalda som också har blivit film. Boken var riktigt gullig och filmen höll nästan samma höga standard som boken. Men i fallet gällande "Jag älskade honom" är det annorlunda.

För mig var det filmen som fick mig att engagera mig. När jag började se filmen började jag genast reflektera över min egen situation och framför allt började jag tänka på hur mycket man kan sakna en annan människa och hur overkligt och oviktigt allting annat är när man är med den personen. Detta var en viktigt kärna i filmen som handlade om Chloé som blir dumpad av sin man. Hon flyttar med sina två barn och sin svärfar till en stuga för att komma bort från verkligheten. Då börjar hennes svärfar berätta sin historia om den kvinnan som han egentligen älskade över allting annat men ändå valde att inte leva resten av sitt liv med.
Filmen i sig är lite långtråkig men efter ett tag fastnade jag ändå i filmen och när den väl närmade sig slutet ville jag inte att det skulle ta slut. Det var en underbar berättelse.

Den 24 januari

Den 24 januari 2010. Klockan 02.07 natten till söndag. Antal frågor: 2 Antal Ja-svar: 2. Tillstånd: Salongsberusad. Plats: I en trappuppgång på översta våningen.

Den 31 januari 2010. Ungefär samma tidpunkt som ovan, natten till söndag. Antal: Tre gånger. Första gången ej besvarad. Övriga gånger besvarat. Tillstånd: berusad. Plats: ännu en trappuppgång på översta våningen.

Lägenheten

Igår spenderade jag hela förmiddagen på andra våningen i en delvis okänd lägenhet. Det är själva innehållet i lägenheten som ger mig trygghet, innehållet som består av den mänskligt fagra varelse som numera bor här. Jag spenderade mycket tid åt att titta ut genom rummets enda fönster som är precis ovanför bädden. Det är inte utsikten som lockar mig, faktum är att utsikten endast består av en mängd exakt likadana hus. Nej, utan det är nog stillheten och tystnaden som göder mig.

Jag irrade runt på centralstationen, jag missade bussen och alla tåg och blev så pass förvirrad att jag inte hittade perrongen. I stället begav jag mig in bland stadens alla torg och kullerstensgator för att fördriva tiden med något tills nästa buss kom. Jag försökte hitta en bokhandel som jag hade övertygat mig om att jag hade sett tidigare men fann den aldrig. Utan jag hamnade vid Lagerhouse pockethylla med ytterst få titlar. Trots urvalet så fann jag ändå en enkel bok som handlar om andra världskriget. Flickan som överlevde heter den och det är så jag har spenderat denna dagen, med att läsa i lägenheten på andra våningen och vänta på dig.