Green eyesEn speciell vän, lever i denna låten.

Brustet

Jag funderar över allt jag kunde uträttat om jag inte hade gett mitt hjärta till dig. Mina upplevelser hade förändrats, och nu i denna stund, hade jag befunnit mig med någon annan obestämd, men nära tillhands.

Vad ska jag ta mig till när hjärtat brister och alla illusioner om kärlek, lust, åtrå, passion, älskelse, upphör? Finns det verkligen en väg ur all lidelse, och efter all den smärta, finns det då någonsin en chans till ro?

Hoppet är det sista som lämnar människan. För första gången önskar jag att de orden var en mening utan innebörd, för om jag hade friget och övergett hoppet från den första stunden då han orskade mig grämelse, hade jag inte pinats av bedrövelse, som nu.

Ingalunda var det hans fel, det var jag som lockades av fantasin, varför upphör inte inbillningarna och mitt självbedrägeri?Jag vägrar att åter förskingra en sådan vacker själ i fiktion, låt mitt smutsiga sinne förgöras.

Gott nytt år, mitt smutsiga självbedrägeri,
du skall förskingras som ett löfte till det nya årets blottelse.

Dagen innan det nya året

Den sista dagen innan mötet, må natten brista eller falla.


God nytt år du trängta kärlek,
kommer du tillbaka?

EloiseAtt möta hans blick ännu en gång och se hur hans ögon ler genom skimmer

är som att genom vilja och sorg, skära upp handlederna i tanken.


Om han närmar sig tills jag hör hur hans hjärta bultar och ser hur hans bröstkorg sjunker

 har jag fastnat i mina drömmar, oförmögen att fly från hans charm, mina ben skakar i frustration och motvillig hängivelse


När hans läppar snuddar vid och suktar efter mer, medan hans andetag tränger ut genom näsborrarna och konfronterar min panna, kommer jag att älska honom åtskilligt, och hatar mig själv.


Chikanera

att förolämpa, eller skämma ut någon.

SelmaSvt1 antog att de kunde prodeucera en stor succé genom att poängtera oväsentligheter och förgöra poesin i Selma Lagerlöf liv, genom att göra en liten serie om henne i två delar, som enbart berör hennes sexualitet. Svt sviktar under de övriga kanalerna i rutan och försöker därav övervinna populäriteten genom att lägga fokuset på lebbsex och jukande, i stället för att sända propra evenemang och stortartad kultur, som ursprungligen ligger i Svts natur. Det är oförlåtligt hur man kan förnedra ett litterärtgeni genom att försumma allting som har med Selma Lagerlöfs litteratur att göra. I stället belyser den första delen i serien endast Lagerlöfs homosexualitet, vilket är totalt ointressant för omvärlden.

Fy skäms, Svt!

Have Yourself a Merry Little ChristmasFör att jag är på humör, och för att julen verkligen inte är över.

Julafton

"Den späda rosen fina, som doftar salighet i mörkret
skall den skina och besegra dunklet"


Jag var i kryrkan med mina föräldrar, och låt mig poängtera att Bibeln och dess psalmer verkligen är fantastisk litteratur. Valvet i kyrkan med de oerhört eleganta målningarna, porträtt och gestaltningarna. Den främsta anledningen till att jag infinner mig i Guds hus, trots min religösa avsaknad av tro, är att jag vill minnas de, som en gång varit. Jag vill minnas de som avlidit, och hedra de som lever, mina vänner, de människor som dagligen passerar mig och de männsikor som jag aldrig mött.

Föga besviken är jag över att prästen tog upp finanskrisen i stället för att prata om julens värme, gemenskap och harmoni. Ett plus på Lasse som är julvärd i år, synd bara att han sitter i ett kollosalt misslyckat designat rum, enbart klätt i lila och vitt. Jag avskyr den "moderna julen", som går ut på att matscha sina tapeter med en lila julstjärna i stället för att förgylla omgivningen med julens klassiska pyssel och mys.

Som vanligt handlar det om mängder med litteratur, jag fick tre stycken böcker samt presentkort på en bokhandel. En av gåvorna var Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones, som ska påminna lite av Vindens Skugga, så jag hoppas jag kommer tycka om den. De ska visa Liftarens guide till galaxen kl åtta, boken (ja, alla volymerna) ligger tyvärr fortfarande på min bokhylla sen ett år tillbaka, och det enda jag har åstadkommit var de trettio första sidorna.
Jag fram emot programet om Selma Lagerlöf, som ska visas i två delar, den 26-27 december. Likaså måste jag läsa ut Gösta Berlings saga till dess.

Just nu läser jag Ligga som ett O av Inger Frimansson, som är ett tafatt försök till att få en ung flickas liv att låta som en sentimental tragedi.

God Jul all litteratur, och ni, kära främlingar och vänner därute

Grannens födelsedag

Bara just för att detta gänget klickar så bra;Det är något spciellt med denna bilden:

Fulaste fyllebilderna, men jag trivs så bra med dig. Fina Grannen,
vad spelar det för roll att vara ful på bild, om man hade roligt?

You with the sad eyesBut I see your true colors
Shining through

I en snöflingaDet bor en mängd av minimala varelser, med söt uppsyn, i en dal inuti en enda snöflinga. Hur många åtskilliga liv finns det då som jag ännu inte upptäckt ute i världsalltet?

Bokhylla

Stapla, trava om. Placera högst opp, eller längst ner.
I storleksordning, i bokstavsordning eller omvänt?

Två rader, eller två länger, med en respektive två led ovan? Eller en rad och något diffust ovanpå?
Pocketböcker, litteratur, klassfördelning och genre - hur organiserar man i en bokhylla?
Det fungerar inte.

Julbestyr

Det doftar juletid allestädes, måhända för att jag har ett rött hjärta med vällukt av kanel i min högra hand.

Det står en papperskasse med nyinköpta julklappar, oinslagna, och en omålad tavla samt olje- och akrylfärger i samma påse, i farstun. Jag tänkte måla livet, men jag vet fortfarande inte hur.
Det står ännu en påse, i klädkammaren, med inslagana klappar. Mamma bakar pepparkakshus i köket. Hon svär på ett muntert vis över kristyren som fastnar på fel ställen.

Pepparkakor, choklad, både ljus och mörk och med nötter och nougat, skumtomtar på vardagsrumsbordet, en broderad duk från mormor, ovan brinner tända ljus.

Jag vill sänka ryggen baklänges, när han lutar sig över mig, vill jag fatta mina händerna på hans smala höfter medan hans andetag flämtar och närmar sig min strupe.

God Jul trängta lust, och åtrå

Bedrövelse

Medömkan och förståelse utvecklas till vrede,
kommer du passera mig, som om jag vore den du aldrig älskat?

Vrede och frustration övergår till bedrövelse,
inser du inte att din brustna kärlek är oumbärlig?

Bedrövelse och fruktan förändras, och ett hjärtats låga slocknar.
Ser du inte att avbilden av mig aldrig avtar?

Du våndas utav outhärdligt lidande,
men förstår du inte, att jag fortfarande lever?

Jag skäms för att säga att du är kvar i migJag saknar honom, ännu.

En dag till

Visst, känns det fint att vara vid liv, en dag till? Visst, känns det fint nu?

Jag älskar hans skarpa stämma och fullvuxna skratt.
Den stimulerande känslan i bröstet - hjärtat som sällan upphör att slå.
Minnet av fuktiga läppar som bemöts.  

Jag vill jäkta framåt, och lägga min vänstra, frusna kind mot hans bröstkorg,
och åtnjuta ljudet av hans hjärtas fröjd, lungors verksamhet.

Men egentligen vill jag undfly dig.

Vet du hur många gånger jag har hört dig andas? Känt dina andetag mot min hals, min strupe? 
Jag har förträngt mitt hjärtas slag, mina lungors tillgång till liv, bara för att höra dig andas, i nattens tystnad.

en dag till.

Stagnelius på svenskan

"Slut ömt i ditt sköte min smäktande kropp
Förkväv i ditt famntag min smärta
i maskar lös tanken och känslorna opp,
i aska mitt brinnande hjärta"

Jag borde läsa något.

Elf
Jag kunde inte låta bli, från oss alla till er alla; en riktigt God Jul!

http://elfyourself.jibjab.com/view/sj42Oj9t83wl/1FCLJaWDGaiXP8Ro6qChIeXg

Andra advent

Jag drömde om levande pepparkakor som repade sig mot varandra i olika dimensioner. 
Din haka mot min panna, min mun mot din hals, ditt pekfinger på min näsa. Din kropp som andas med min.

Det är kallt inomhus, kyligt inombords. Dina fötter är som istappar, mina ben skakar. Jag har gåshud, du har håriga ben och fjun på bröstet. Jag tycker illa om det, och klockan som tickar gör mig vansinnig. Du vill räkna sekunderna, tick-tacken gör dig medveten om när vi är tillsammans. Jag hoppas att tiden skall försvinna, den är obekant och absurd. Du tar ut batterierna ur uret, jag lyssnar till tystnaden.

Vi somnar i gryningen. Jag vaknar av slamrandet mot fönsteret, du vaknar av min irritation. Persiennerna gör oss båda instängda, samtidigt som vi gömmer oss från verkligheten. Mitt hår är smutsigt, jag känner mig äcklig. Så fort jag rör mig, rör du dig - du rör mig. Jag vågar inte röra mig, jag vill inte att du ska se mig, för tänk så är jag vedervärdig, motbjudande - ful?


Du är närgången, jag är orolig. Jag har ont i hjärtat, det kniper i bröstet, och du undrar varför jag är anfådd. Jag svettas, täcket är en farsot, min kropp är vämjelig.
 
Du är betagen, jag är konfunderad.
Jag vet inte vad jag vill, men du har förtröstan.


God Jul där himmaLyssna och njut,
God Jul alla små skåningar

En dröm om Nokia 3310

I en park, i en glänta, där jag kände igen samtliga genom omtanke. Vi hade köpt öl, allesammans var prilliga i kroppen. Det var förmiddag och vi satt på en okomfortabel bänk i gläntan under hängande grenar, och planerade dagens bestyr. Vi pratade hela tiden, medan vi drack några klunkar ur den beska ölen. Så småningom hade vi ett förslag gällande kvällen, krogen. Allting rörde sig om väldigt tidiga skeenden, eftersom det var strax innan elva denna förmiddag och vi hade redan uppnått vår tredje öl, samt att utgången planerades så tidigt som klockan sju.


Mitt i all förväntansfull och pirrande hysteri, kom rader efter rader med yngre män gåendes, i samma ålder som mig, pojkar. De marscherade efter varandra längs den lilla stigen vars kurva nådde ut mot vår avskilda park. Det var den enda vägen hit, och den enda vägen bort härifrån.

En oskuldsfull nyfikenhet, och ett uns av rädsla artar sig i luften, när jag inser att de känner igen mig lika väl som jag känner igen dem. Ångesten växer i mitt bröst, när jag ser hur dessa unga män, som tidigare varit mina barndomsvänner,ögon svartnar, och jag känner hur deras ilska är oövervinnelig, och att jag, måste sota för mitt brott.


Var dessa unga barndomsvänner, en symbol för mina tidigare minnen? Var deras hämnd ett tecken på att mitt förflutna ännu inte är förlåtet?


Hastigt blev allting svart. Jag minns att jag ännu en gång återvände och frågade efter min väska, med blåslagna ögon, hos en av mina vänner, samtidigt som jag försökte fly ifrån dessa små barndomspojkar - som nu var spänstiga män. Det dröjde inte mer än ett ögonblick innan de hann fatt mig igen, och ännu en gång var jag under deras våld - medvetslös.


När jag vaknade upp igen var de borta. De unga männen var borta, och i stället såg jag bara mig själv ur ett fågelperspektiv. Jag såg hur min underläpp var sprucken, och hur mitt högra öga hade gulnat, och jag mindes hur de hade dragit i mig, tafsat med sina kraftiga händer på min höft. Jag ville sluta ögonen i tårar och försvinna, i stället letade jag efter min väska.


De hade rövat bort den, förnedringen spreds inom mig. De hade inte bara skadat mig pysiskt och fysikiskt, de hade även tagit saker som betydde något för mig. Jag kunde inget annat än att klandra mig själv, för den hemska människa jag egentligen är. Tidigare hade jag levt i en illusion, det var först nu jag insåg att de hade rätt, jag hade förtjänat alla övergrepp.

Medan jag åkte runt i en buss där alla hade vänt mig ryggen och mina tårar strömmade ner av skam och ångest, hörde jag dig ropa efter mig. Plötsligt fanns där ingen färd, inga hatiska människor, bara jag och du - med min väska.


När jag vaknade upp, insåg jag att du räddar mig även i mina drömmar.


Mupparnas julsagaJag älskar berättelserna om Mr Scrooge, dvs En julsaga (A christmas carol) av Charles Dickens.
Det är ju redan jul, tiden har sprungit förbi utan att jag har hunnit inse det, så det är väl snart dags för att se den mysiga men samtidigt ruskiga berättelsen om Mr Scrooge och hans väg till glädjen och kärleken till julen.

Detta klippet, är en rolig bit ur Mupparnas julnatt.

Ny bok av Carlos Ruiz Zafón!

   
Jag vågar inte fullt tro det själv, det är nästintill omöjligt att inse, men Zafón har äntligen släppt en ny bok! 

Tidigare diskuterade jag min oförmåga att komma på någon passande julklapp att önska mig, eftersom jag helt enkelt inte önskar mig någonting i år. Det känns verkligen som att jag har allt! Men självfallet finns det alltid plats för nya böcker i min hylla, trots att jag har över två dussin böcker som jag ännu inte har hunnit ta mig igenom sen förra julen.

Jag hade få ideér om vilka böcker jag var intresserad av, men jag kunde inte undgå att leta efter om Carlos Zafón släpper en ny bok. För Vindens Skugga, som är en av mina ypperst lästa ögonstenar, gav mig en riktig förtrollad läsupplevelse. Idag finns det så många böcker som utger sig för att vara ansenliga böcker, som får goda recenssioner i tidningarna, men vad är en framstående bok? Man förvirras av vad som egentligen är en bra bok.

Förgäves har jag tidigare sökt efter en uppföljare som liknar Vindens Skugga, så idag, till min stora häpenhet, fann jag att Carlos Ruiz Zafón har skrivit en ny bok, Ängelns Lek, som jag suktar efter att lägga beslag på. En perfekt julklapp, men som tyvärr inte infinner sig förän i mars enligt ryktena. 

Varenda sida kommer jag att njuta av, och doften och känslan av att röra vid dessa sidor kommer vara oövervinnlig. Jag har höga krav på denna uppföljande bok, som verkar utspela sig före Vindens Skugga, men jag misstror den icke, jag är helt och fullt övertygad om att när jag bläddrar förbi bokens sista sida och slår igen boken, färdigläst, kommer jag att vara salig av lycka.

Den som blinkar är rädd för döden

     


För somliga är det en hemsk och avskräckande titel, för andra, som jag, finns det en motvillig nyfikenhet och en skamlig lockelse hos läsaren gentemot allting som har en titel, eller en sammanfattning, som berör lidelse och död.

Detta är en sådan bok för de naiva med sitt vetgiriga begär efter kunskap om döden och önskan att förstå hur bristen på livslust förtärs och lämnar människan handfallen, intill sin dödsbädd.
Det ligger självfallet inte i allas intresse att visa ett så stort engagemang för döden att man luras av titeln till en bok. Det finns de som redan från början innan de införskaffat boken inser att den inte bibehåller titelns spännande standard. Innehållet är helt enkelt oredigt och otillfredsställande. Tillsynesvis avslöjar den inte alls dödens mörka hörn, och förklarar inte vilka ögonblick som som förtränger sanningen om döden. 

I stället bygger boken på en släkthistoria, det vill säga den danske författaren Knud Romers släkthistoria om man ska jämföra huvudpersonens namn med författarens, och eftersom dessa namn är densamma, antas att karaktärerna härstammar från samma ursprung. Ur ett historiskt perspektiv, om man är mycket väl intresserad av andra världskrigets följder för en dansk/tysk familj, så har författaren uppnått sitt syfte. För de som är intresserade av detaljerna över denna familjens generationers historia ,som hur man tillagar galosch enligt familjereceptet, är boken förträfflig.

Den som blinkar är rädd för döden
briser i språket som är slappt i sin största enkelhet, förutom en del små ord som uppmuntrar till utveckling. Ett plus, med avsaknad av ironi, är att boken innehåller en hel samling med tyska fraser (översättningen står längst bak i boken), visserligen betydelselösa, men ger ändå ett genuint charmigt och hemtrevligt intryck.

Tyvärr är detta ännu en bok att kasta på hyllan, men efter två år med lekioner i det danska språket, och ett enormt intresse för andra världskriget, passerar Den som blinkar är rädd för döden inte obemärkt.