Hela världen är så underbar, bara JAG får ett svar


Another heartache, another failed romance

Jag tror inte att man inser hur påtagligt smärtsam ensamheten är förrän man har någon att dela den med. Om man delar ensamheten med någon annan, känner man sig ännu mer ensam än tidigare när inte den personen längre finns där.

Isolerad, enslig och orkeslös. Om man inser hur mycket mer ensam man blir utan respektive, hur märkbar blir inte tomheten efter den som lämnat oss då? Hur mycket rädsla och sorg dyker inte upp i bröstet när vi saknar någon vi älskar?

Vederbörande person behöver inte ha avlidit eller fått en kroniskt obotlig sjukdom, utan han kanske bara råkar befinna sig ett par hundra meter runt hörnet av mitt hjärta. Det är obegripligt svårt att uttrycka hur man saknar någon utan att egentligen berätta det.

Genmodifierade tomatskivor och salt

Pappa steker ägg med extra mycket margarin och salt. Jag äter det med en grov macka med smör på och ett par genmodifierade tomatskivor med ytterligare mer salt på. Det är skönt att känna hur allt detta ordinära och vardagliga snuddar vid mina läppar. Dessa vanliga ting, så som ägg och tomat, glider ner i min hals så lätt, med hjälp av allt matfett.

Jag äter i stället för att kräka galla åt all min åtrå och all min svartsjuka. Jag vill spy på alla små söta par för att jag är så avundsjuk, så om jag inte äter tillräckligt nu så har jag inte nog med frätande och nersmälta matrester att spy upp på dem. Jag gråter med en gång så fort jag slår på tv:n för att oavsett vilken kanal jag tittar på så dyker det förr eller senare upp ett alldeles för förälskat par som ser synnerligen för bra ut och som så klart ser så fruktansvärt lyckliga ut. Det är vad alla filmer och serier går ut på: att man bara ska stirra på en lång jävla långfilm där paret i fråga egentligen inte har några problem för det kommer ändå alltid ordna upp sig till slut så egentligen är de lika äckligt förälskade i varandra under hela filmen.

Som här om veckan när jag sappade vidare till SVT1 från kanal 5 och det visar sig att de precis har börjat en film om en tysk kille (i samband med Berlinmurens fall) som är oskuldsfullt söt och som träffar en så förtrollande, helt enormt, söt tjej som han så jätte fint förlorar sin oskuld med en tidig sommarmorgon i gryningen då de sedan vaknar omslingrade med näsorna mot varandra, hand i hand (mjukporr). Då har filmen ungefär varat i en timme varav de 59 minuterna av den timmen har jag gråtit och snyftat. Femtioelvatusen gånger har jag bytit kanal men ändå återkommit till samma jävla äckliga jävla romantiska snyftarfilm som man teoretiskt sätt skulle kunna leva i.

Så fortsätter jag att gråta för att nu är jag så himla arg på mig själv för att jag så innerligt önskar att jag kunde leva det livet som karaktärerna har i filmen. Självfallet försöker jag sedan övertala mig själv om att detta faktiskt bara är en film så jag borde inte sitta här och gråta och jämföra mitt olycksaliga liv med övernaturliga skådespelares. Fast innerst inne vet jag att det finns en chans att det skulle kunna ske. Jag får helt enkelt inte mitt gråtande att upphöra.
Därför är jag ytterst lättad över att jag sitter och trycker i mig så mycket fett som möjligt (tomaterna är mest till för att övertala mig själv om att det finns någonting nyttigt i det jag äter) så att jag slipper åtrå, sakna och älska och gråta över att allting är som det är. Ensamt.


Stay with me honey, stay with me honey, stay with me


Hur kommer det att sluta?

Det är alltid det första ordet eller den första meningen som är svårast att uttrycka. Det är början som är utmaningen och inte slutet. Det just slutet på en berättelse, en roman eller en kärlekshistoria, som många tycks anse är det mest spännande. Hur många gånger har ni och så även jag konstant uprepat frågan i huvudet under tiden vi läser en bok, att hur slutar den? "Hur kommer det att sluta?".

I bland är sluten så retsamt enkla men ändå har man inte kunnat ana vad som skulle ske. Vissa gånger så är sluten så förutsägbara, men många gånger så slutar boken eller berättelsen på samma sätt som den började.
Jag har insett att jag föredrar början i stället för slutet. För om det inte finns en fängslande start, sprudlande med vackra ord och fantastiskt målande beskrivningar så är slutet inte intressant. Det finns över huvud taget inte något slut om det inte har existerat en början. Det blir inget slut utan en början.

När jag öppnar en bok och försiktigt granskar titeln och bläddrar förbi det blanka bladet som ofta finns där innan den första sidan framträder och ska beskriva en ny resa för mig så fylls jag med en så underligt stor tillfredsställelse att jag inte vet hur jag ska kunna slita mig ur den snara jag just fastnat i.

När jag kysste dig för första gången öppnade du upp mig, fängslade mig och bar med mig på vår första resa.


"Problemet är inte de onda människorna, utan de goda människornas tystnad." 
  Martin Luther King

Fyllevägg

"Bättre att dö stående än att leva på knä."

Fylleväggen
(Dolores Ibárruri)

Himlen i min famn


"Vem har väckt den rädslan
som lärt ditt hjärta gråta?

Giv att dina dagar
får bli till andras glädje.
Giv att alla möter dig
med kärlek mild och god
."

Erik Hillestad

Kapitel 15: ett avslutat kapitel

Eller?

Jag svor att jag inte var nedstämd samtidigt som jag kramade om honom hårt i min famn och lutade min haka mot hans axel medan jag fällde två sorgsna tårar bakom hans rygg.

Hur smärtsam är inte ovissheten och hur mycket skada kan ett hjärta tåla?

Inte mer.


Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

En mer uppmuntrande titel kan man knappast hitta fast det skulle i och för sig varit värre om Ann Heberlein hade valt titeln "Jag vill dö och alltså inte leva" eller något ditåt. Självfallet så klingar inte den titeln lika bra i mina öron, och är absolut inte en lika fängslande titel som "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva".

Titeln speglar ordgrant själva innehållet i boken. Som läsare kan man inte låta bli att känna att jag skulle vilja andas mitt sista andetag. En deprimerande och välskriven bok men som tyvärr inte når ända fram...

"Är det mina tårar som gör mig osynilig?"

Ann Heberlein


En spökhistoria vid jul

"En god människa har evigt liv, tänkte Scrooge. Hon ser nöden med sin klara, ogrumlade blick och gör vad hon kan för att lindra den. Hennes hjärta är inte förlamat av liknöjdhet, hon känner andra människors smärta som sin egen. När hon dör, lever hennes gärningar kvar, frön som spirar ur jorden för att bära en evigt ny frukt."

En spökhistoria vid jul, 2005
Charles Dickens


                                                                            


Disney's a christmas carol

Jag har varken haft tid eller möjlighet att skriva på ett tag, detta beror på en rad diverse anledningar men den största anledningen är att jag inte längre har samma tillgång till en dator som tidigare eftersom min är ur funktion.

Ikväll ska jag hylla och njuta av den julstämning som nu har börjat bli påtaglig genom att jag och en väninna ska gå och se Disney´s A christmas carol, En julsaga, som ursprungligen är en saga skriven av Charles Dickens.

Sannerligen är detta något som jag verkligen förknippar med julen, att under någon av juldagarna titta på hur Uncle Scrooges (som i Disney´s film spelas av Jim Carrey) hjärta börjar tina. Sagan har filmatiserats flera gånger och finns i olika versioner, som bland annat "Mupparnas julnatt" som innehåller samma berättelse men som också är muppar med i.

Nu ska det bli roligt och intressant att se ännu en version av julsagan, som denna gången är animerad. "Bah, humbug!".