Dålig variation

Jag kunde inte begripa varför, men motivationen är till och från bortblåst. Fast det äntligen är den fantastiska måndagen, med H.I.T pass, så kände jag verkligen inte för det. Det känns ganska tråkigt att starta en ny vecka utan träning, det säger sig själv att resten av veckan antagligen inte kommer att bli så bra i träningsväg (så har det varit de två tidigare veckorna).
Bistert satt jag i soffan och funderade kring andra möjligheter, om inte H.I.T pass, så kanske spinning eller cirkelgym? Nej, det var inte heller tilltalande. Men så kom jag på att det var ett tag sedan jag var på gymmet, så jag promenerade dit. Och väl var det, för svetten rann av mig och jag tog ut mig riktigt ordentligt. Grymt roligt! Antagligen har jag varit dålig på att variera min träning den senaste tiden, men nu ska det bli ändring på det!

Lyxsmoothie

Måndag igen, det känns som en befrielse. Har studerat kriminologi i nästan två timmar på hemmaplan, då jag väntar på en pall som jag beställt från Ikea som skulle komma mellan 9-13. Kylskåpet är tomt, men jag ville inte springa iväg och handla, om i fall att de skulle komma i just det ögonblicket, så jag tog vad jag hade hemma, och fick ihop en riktigt god smoothie som jag serverade i ett stort vinglas (lyxigt). Smoothien bestod utav en banan, frysta björnbär och jordgubbar som jag värmde upp på spisen innan jag slänge ihop och mixade allting med en stavmixer, och toppade med psylliumfrön, krossade linfrön och hemmagjorda bananchips.

Godare än såhär

.. blir det inte! Gjorde en riktigt god lunch tidigare idag, wookade grönsaker och stekt lax med vitlök och basilika. Plus salt och peppar och salladskrydda. Åt det tillsammans med lite sweet-chili-sås. Grymt god lunch. Nu ska jag avrunda den här stillasittande söndagen med ett IW-pass. Har spenderat större delen av dagen, bortsett från en liten dagstur, i soffan med boken Lilla stjärna. Men nu bär det av, tjing!

Att dra tillbaka tiden

Söndagsmorgon med citron och ingefärste, sedan en timmes höstpromenad. Jag vaknade naturligtvis en timme "för tidigt" då tiden skulle dras tillbaka i natt. Märkligt det där, att det faktiskt går att dra tillbaka tiden. Nu har jag precis ätit frukost, aprikoskräm och kesomini med kanel och äpplechips. Det smakar nästan som risifrutti.

Årets julkalender

Julkalendern! 2011 årets julkalender påträffade jag ikväll under mitt kvällsköp. Enfaldigt nog hoppade hjärtat till i dubbla slag. Det går inte att undvika känslorna av förhoppningar från barndomsåren när man med förväntan såg julkalendern på televisionen under de mörka morgontimmarna för att sedan ivrigt öppna den första luckan i kalendern. Jag må vara tjugoett år gammal, men visst vore det lockande att köpa årets julkalender?

Lördagsgodis

Jag trotsar ensamheten med "lördagsgodis" (fruktcoctail med lätt kesella) och filmen Priest. Fruktkonserver är ett resultatet utav det glamourösa studentlivet. Jag skulle tidigare springa ner till Willys och komplettera mitt lördagsgodis med lätt kesella och den numera obligatoriska julmusten, då jag påträffade ännu ett jultecken. Kan ni gissa vad?

Cardioförmiddag

Svepte i mig det svarta kaffet och promenerade bort till träningen genom dimman. Körde 60 min spinning, och la på några få magövningar därefter, sedan gick jag hem igen och förberedde den här lördagsfrukosten: naturell lättyoghurt med aprikoskräm, psylliumfrön, krossade linfrön, grovhackad mandel, hemmagjorda äpplechips med kanel. Tillsätt extra kanel vid behov och pudra över lite vaniljsocker. Volia!

Är julen redan här?

Jag fick för mig att jag skulle testa att göra egna äpplechips, och insåg då att jag behövde bakplåtspapper och sprang ner till Willys. Butiken var naturligtvis fullproppad utav människor, fredagseftermiddag i all sin ära. Jag hann knappt in genom portarna innan jag upptäckte: lussekatterna. Nå väl, kanske är det ingen direkt överaskning då pepparkakorna, juleljusen och musten redan står uppradade i butikshyllorna. Men eftersom lussekatter är en färskvara, så står det numera klart att julen redan är här. Eller?

Pensionärsutflykt

Efter morgonpromenixen igår tänkte jag se mig omkring i den nya ÖoB butiken på Katrinelund som skulle premiäröppnat. Väl framme fick jag information om att öppningen skulle framflyttas till morgondagen då det var något strul med brandsäkerheten. Dock skulle ÖoB inte låta sina nyfikna kunder vänta till morgondagen, utan de hade satt in gratis bussfärder fram och tillbaka, till Toftanäs i stället, och på så vis kunde man ta del av erbjudandena redan idag som utlovat. Tveksam vände jag på stegen och skulle bege mig hemåt igen, med jag fick en impulsiv kick och klev in på bussen där det bjöds på godis till alla resenärer, det vill säga jag och de tio andra förmodade pensionär. Därav namnet "pensionärsutflykt".
Jag hade egentligen inte tänkt handla något, men lite ljus, julklappspapper och diskmedel blev det ändå. Det väsentliga var det varma välkomnandet och den goda stämningen. Personalen packade ner varorna åt en, man fick en gratis chokladask och kaffe, tilltugg och varmkorv stod beredd i utgången. Det blev dock inget sådant för mig, men liksom en glad pensionär kände jag mig väldigt lycklig efter denna lilla förmiddagsutflykt.

Mindervärdeskomplex

Dimman låg fortfarande tät när jag promenerade mot träningen i morse och körde ett 75 minuters cirkelgym/iw pass. Väl hemma känner jag mig trött, frusen och otillräcklig. Mindervärdeskomplex. Vilket innebär en fredagseftermiddag med romanläsning, clementiner, te och kanske lite julmust.

Akademibokhandeln i Lund med Ann Herberlein

Denna tisdagskväll begav sig jag och min vän till Lund. Vi vandrade på Lunds gator, besökte ett antikvariat, och drack kaffe på Waynes.
Efter fikastuden gick vi till Akademibokhandeln Gleerup som låg bara ett stenkast från fiket. Kl 18.00 skulle Ann Herberlein komma och berätta om sin nya bok, Ett gott liv.
Efter bokpratet köpte vi varsin bok och fick den signerad. Synd bara att hon missuppfattade mig och trodde att jag stavade mitt namn på fransk vis. Men för just den här kvällen, önskade jag att det vore så.

Ljuvligt

Jag har haft en riktigt härlig förmiddag, trots att dimman låg tät i morse när jag slog upp ögonen och viskade om en dyster dag. Förmiddagen har innehållit både en timmes morgonpromenad och en oväntad "pensionärsutflykt". Frukosten blev väldigt försenad, och är snarare en kombinerad lunchfrukost. Den smakade ljuvligt, av naturell lättyoghurt, Saltå kvarns fruktmüsli, toppad med mandlar och kanel.

Mörka aftnar

Jag avrundar denna förtrollade afton med sötmandlar och grönt te i en nyinköpt favoritkopp. Denna kvällshistoria ska jag berätta en annan gång, liksom många andra små historier som har glädjat mitt hjärta under dessa mörka aftnar.

They were all yellow

Livet i Malmötrakterna flödar i takt med skiftningarna i höstlöven. Löven är gula. Äntligen har jag återfunnit kraften, i morse blev det en timmes morgonpromenad för mig. Dessutom gick jag till träningen, fram och tillbaka, och körde ett cirkelgymspass. Det är skönt att vara tillbaka.

Inspirerande bloggerskor

Jag känner mig näst intill bortskämd, när jag denna söndagsafton med glädje fått uppleva att jag både har utsetts som en av vinnarna av veckans läsarfrukostar hos Frukostera, och även vunnit en filmupplevelse hos Benita. Jag är väldigt tacksam, så ett stort tack till er som piggade upp mig med dessa små priser efter en bekymmersam vecka.

Frukostera, är i min mening, den bästa bloggen om just frukost. Mycket nytänkande och frukostglädje, och hon har till och med släppt en egen bok om frukost! En blogg som jag följer dagligen som får mig att dreggla inför dagens godaste mål, frukosten.
Benita, är en stark tjej med mycket god energi som speglar av sig till sina läsare (så som mig). Hennes blogg handlar bland annat om hennes spännande viktresa. En positiv och härlig blogg med fina vardagsbetraktelser och tankar. Ett varmt tack till er, för era inspirerande bloggar!

Med eller utan julmust

Jag vet att somliga av er protesterar gentemot den tidiga försäljningen utav julting, och till viss del gör jag det också, men när det kommer till livsmedel, så som julmust och pepparkakor, så är jag besegrad. Jag kunde inte endast hålla mig till julmusten i helgen, utan idag fick det även bli ett helt gäng med pepparkakor. Lustigt att jag tycks förtränga alla dessa söta och goda smaker vart år, till min fördel blir smaksensationen desto starkare. Nu fattas bara glöggen!
Sammanfattningsvis så har jag haft en väldigt lugn vecka på träningsfronten, och så även kosten (som ni kan förstå med julmust, pepparkakor, naturgodis osv, listan kan göras lång) men jag tror att jag har behövt det denna veckan, då jag har lagt min tid på andra bekymmer här i livet.
Avslutningsvis vill jag tipsa er som inte redan tittar, om söndagsfilmen som just nu sänds i kanal 4, The reader, som är baserad på den fantastiska boken Högläsaren. Jag rekommenderar förståss boken starkt, men filmen är också väldigt bra. Hoppas ni njuter av den liksom jag denna söndagsafton, med eller utan julmust.

Julmustpremiär!

Inte endast blev det en fin kväll med vänner, färsk pasta med räkor och rökt lax, ceesecake till efterrätt och en latte i biografen under filmen En dag, utan igår var det även dags för julmustpremiär! Har ni redan smuttat på musten eller tycker ni att det är för tidigt än?

Kära fredag

Glädjen är tillbaka, och trots tröttheten så slängde jag i mig en kopp kaffe, tog en pw på 30 min till träningen, körde ett 75 minuters kombipass Cirkelgym/iw, och promenerade samma bit tillbaka igen genom höstsolen. Dessutom har jag kört igång tvätten, och gjort en väldigt god filtallrik till frukost med lättfil, psylliumfrön, krossade linfrön, fullkornshjärtan och bananmos med kardemumma och kanel i. Plus ett kokt ägg!
I eftermiddag ska jag ha en examination i case management, och ikväll ska jag gå på bio med en vän och se En dag. Vi startade ett miniprojekt tillsammans, då vi läste romanen förra veckan, och nu ska se filmen. Detta blir en kär fredag.

Skivstångs premiär

Under gårdagen var det Skivstångs premiär för mig på Friskis och Svettis i Malmö. Skivstång ska vara motsvarigheten till Bodypump, som jag har hört så mycket gott om. Detta var en ordinarie skivstångspass på 60 min, och jag saknade konditionsträning i det hela. Men efteråt fick jag höra att det finns SkivstångIntervall 75 min, som är skivstång med kondition, vilket jag tror skulle passa mig mycket bättre. Hur som helst, var det väldigt bra övningar, men jag blev lite begränsad som nybörjare, då jag inte visste hur mycket vikter jag skulle ta mig ann, så jag hade lite svårt att hinna med då jag fick byta vikter. Men jag är glad att jag utmanade mig själv, och testade (borde testat för längesedan). Jag ska se till att boka in ett SkivstångIntervall pass nästa vecka, för det tror jag är något som jag hade tyckt varit grymt roligt.

Morgonstund

Jag har har ifrågasatt min egen kunskap, tvivlat på min egen förmåga och känt mig utlämnad, försvarslös och sårbar. Jag har hållit mig undan och försökt gömma mig ifrån allt. Ibland skulle jag vilja ta en paus från livet i sin helhet, vilket är en befängd tanke men också en sanningsenlig känsla som har existerat hos mig under dessa dystra dagar. Genom den avskyvärda känslan utav hjälplöshet finns också en väg ut. Och idag har jag börjat vandra, med små steg mot styrkan och livsglädjen den för med sig.

Skynda att älska

Lördagskvällen är räddad.

I det före detta flickrummet

Hej, här har ni mig förresten. I det kala före detta flickrummet, inklusive smutstvätt. Tänkte visa upp mig lite, med andra ord har jag en förträffligt bra hårdag.
Lördag. Det är skogspromenadsväder, och ända sedan frosten förgyllde min tillvaro, längtar jag efter att gå långa promenader.
Skogspromenad fick det bli en annan gång, för i förmiddags hade jag inbokat ett 60 min iw pass och sedan ett 60 min cirkelgymspass. Lite motvilligt körde jag igenom passen och skippade morgonpromenaden. Eftersom jag ska jobba hela dagen i morgon så får jag utnyttja möjligheten att träna så dagens träning blev veckans sista.
Eftermiddagen har jag spenderat med farmor och mor, lite motvilligt (igen) i ett köpcentrum. När jag kom hem åt jag ett sent mellanmål, den fantastiska kombinationen; naturell keso, hemmagjord äpplemos, fullkornshjärtan och kanel. Dessutom har jag fått glada besked, jag ska provjobba på måndag!
Nu måste jag gräva ner mig i lite studier. Sedan ska jag fortsätta njuta av lördagen. Gör ni det också.

Keso hallon, rosa bandet

Jag fick för mig att testa Keso Hallon som mellanmål under arbetsdagen igår. Egentligen så vet jag inte riktigt vad jag hade förväntat mig, då jag egentligen inte är speciellt förtjust i hallon. Färska hallon att äta som de är, tycker jag mycket om. Men hallon som ingridiens i t e x sylt och tårtor, tycker jag inte om.
Såhär i efterhand kan jag ju säga att det inte var så underligt att Keso Hallon inte var någon smaksensation för min del. Det smakade som keso utblandat med hallonsylt. Lite sötsliskig sådär. Men jag är i alla fall nöjd över att ha testat den, men vanlig naturell keso är fortfarande min favorit, och det är den jag kommer köpa nästa gång. Ett par kronor av Keso Hallon går till Rosa bandet, så om inte annat är det för en god sak. Har ni testat Keso Hallon? Vad tyckte ni?

Glädjen i livet

Livet på landsbygden är fantastiskt vackert. Jag slog upp ögonen till årets första frost för oss här i Skåne. Och det enda jag tänkte på var att jag ville ut, nu, nu, nu. Jag slänge i mig en kopp kaffe, tog på mig promenadskorna, och njöt av min tindrande hembygd.
Jag har nyligen avverkat ännu en arbetsdag. Själv tänkte jag spendera kvällen med Jan Gulliou dokumentären, Det sista jag gör i livet, som startat klockan 20.00 på svt2, i tv-soffan tillsammans med mina föräldrar. En del godsaker blir det också förståss. Jag hoppas att ni finner glädjen i livet runtomkring er, precis som jag gjorde idag. All kärlek till er.

Hög på hösten

Jag har haft en mycket trevlig arbetsdag idag. Hela dagen har faktiskt varit trevlig. Trevlig (t-ord är tråkiga). Jag avverkade min timme på gymmet, med 45 min cardio och ytterligare 15 minuter med axelövningar med hantlar, plus en uns mage.

Arbetsdagen flög förbi, men även där dansade höstkänslorna då mörkret la sig strax efter klockan sex på kvällen, och kunderna klampade in med stövlar, höstjackor och skinnhandskar. Rotfrukter, kaffeböner, värmeljuschokladaskarsmåkakor, lösviktste, purjolök, skorpor, marmelader och till och med julmust låg i kundkorgarna. Lustigt att även råvarorna anpassar sig efter höstvädret.

Väl hemma i mitt föräldrarhem, fylld av trygghet och värme, men också tomma bokhyllor och ekande rum miste jag förståndet. Hög på hösten, klickade jag hem en kappa från H&Ms hemsida, trots ekonomisk instabilitet, stram storlek och en aning för tunt tyg med tanke på kylan. Det är fantastiskt vad hösten gör med mig.

Innan jag hinner tänka för mycket

Min andra kropp släta kaffe. Jag ska promenera bort till träningen denna morgon, köra en timme på gymmet, och sedan gå tillbaka igen. Under sena förmiddagen ska jag åka tillbaka till min hembygd och arbeta där under två dagar. Det är bäst att jag går nu, går nu innan jag hinner tänka för mycket. Vilket är väldigt lätt hänt.

Sagolikt

Jag är förälskad i höstluften och vad den gör med mig. Trots en värkande kropp och tunga ögonlock begav jag mig ut för en liten promenad i den friska luften. Plötsligt hade jag avverkat en 85 minuters lång powerwalk genom blåsten som fick mitt utsläppta hår att svaja i vinden. Livet förefaller sagolikt.

Premiär för davosgröt

Jag har aldrig fått tillfälle att testa den omtalade davosgröten, som jag läser om överallt på era fina bloggar. Igårkväll bestämde jag mig för att testa, och förberede min version av davosgröt; fiber davosgröt, genom att blanda 2 dl naturell lättyoghurt och 1 dl fiberhavregryn i en bunke som jag lät svälla i kylskåpet under natten.
Lätt och smidigt att ta fram på morgonen därpå, jag kryddade den bara med kanel och kardemumma. Jag skulle iväg på en arbetsintervju i morse, så passade detta perfekt då det redan var förberett.
Det var både mäktigt och gott, jag stod mig bra på det under hela mötet fram till lunch. Jag kan framför allt tänka mig att det blir ännu godare om man blandar med vaniljyoghurt i stället, eller eventuellt tillsätter lite kvarg. Det ska jag göra nästa gång! Brukar ni käka davosgröt? Hur brukar ni tillreda den?

Motivationsdipp

Jag har tappat energin gällande träningen. Missförstå mig inte, jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt, men jag känner mig så fruktansvärt seg. T e x som igår, när jag körde det underbara H.I.T passet, grymt jobbigt men så roligt. Jag brukar alltid köra det på måndagar, plus ett iw pass innan. Igår blev det ingen IW innan, utan kände mig som sagt seg, och tänkte i stället köra som tusan på H.I.T passet. Även om jag körde på, så kände jag mig fortfarande bara seg, och tog inte ut mig till max på alla övningar. Trist tycker jag, en riktigt motivationsdipp.
Jag vet inte riktigt vad det beror på, faktum är att jag har ett enormt sug efter mat och godis hela tiden i stället, som aldrig förr, har jag behövt puschat mig själv att resa mig upp ur soffliggarställningen och lämna godisskålen för att ta mig till träningen.
Kanske är det en bieffekt av höstvädret, studierna eller något med kosten. Jag ska försöka äta mer vanlig mat för att undvika detta sötsug som hemsökt mig den senaste veckan. Större potioner. Men idag blev ingen sån dag heller, småätande, godsaker och filmtittande. Har ni några tips och tankar om detta? Hjälp!
Jag ska i alla fall träna mitt älskade cirkelgymspass ikväll, och promenera dit och tillbaka. Hoppas att motvinden vänder.

Jag har känslor utan uppehåll

Clementinskal och en tom tekopp på vardagsrumsbordet. Citron och ingefärste. Jag vill ha någon hos mig, som kan bita mig i underläppen.

Tragiska måndag

Det känns inte som måndag. Helgen har varit för stilla, och morgonens uppvaknade för sent. Jag längtar efter en konventionell föreläsningssal, att lyssna på pompösa föreläsare med hybris. Anteckna koncentrerat i anteckningsblocket. Rita en smilegubbe i kanterna. Se ut genom fönstret och titta på regnet. Dra kavajen tätare intill kroppen. Kanske en rysning.
I stället för att sitta hemma, och se regnet falla genom köksfönstret den här måndagsmorgonen. Men egentligen är det inget fel med det heller, det är bara att jag saknar diciplinen att lära mig själv. Jag vill hellre sitta på en föreläsning och lyssna, bli lärd, än sitta hemma och försöka lära mig själv att bli lärd, det är betydligt svårare.

Mot slutet

Söndagen börjar lida mot sitt slut, och kvällen bjöd på stekta quornfileér med vitlök och kryddor, samt haricort verts med smör och även hackad spenat till det. Dessutom har kvällen innehållit mycket sträckläsning av En dag, småplock och disk i hemmet men huvuddelen under kvällen var en promenad till träningen (30 min), ett 60 min spinningpass + mage (i stället för strechen den sista kvarten av passet gick jag in till gymmet och körde lite mage) och sedan promenad hemåt igen. Nu ska jag njuta av godsaker och fortsätta undvika studierna som jag egentligen borde tagit tag i för längesedan.

Småprat och kärlek

Efter höstpromenaden fick jag besök utav min mor, men också ett extra fint yrväder till besök som tydligen länge har gått och väntat på att jag ska träda in genom tröskeln i mitt föräldrarhem. Tyvärr tror jag inte han förstod att jag är här för att stanna. Liksom i mitt föräldrarhem, ställde han sig upp på bakbenen och kikade ut genom fönstret. Så fort han hört ett ljud eller röster utanför så vill han veta vem det är. Därav blev det många längtansfulla blickar ut ur fönstret.
Min mor hade med sig frukost, fullkornsbaugetter, turkisk yoghurt, bregottsmör och fullkorns hjärtformade flingor. Det bästa av allt var dock den hemmagjorda äpplemosen som fortfarande varm och söt då hon förberett den under morgonen. Söndagsmyset under denna höstliga dag kunde inte vara mer maximalt, med alla dessa godsaker, allt småprat och all kärlek.

Genom höstsolen

Söndagsförmiddag i höstsolen. Jag promenerade längs stigar jag aldrig tidigare korsat. Stigar med oviss ände. Solens strålar värmde mina bara hjässa och mina rosiga kinder som skymtade bakom den virade halsduken. Det var en sådan promenad som får en att inse vad man längtat efter. Höstlöven dansade över kullerstensgatorna och fastnade i sin färd i rännorna utmed gatuhörnen. Det är en fröjd att leva när varje andetag känns som en lättnad.

Fy och skam

Lördagseftermiddagen passerade snabbt. Jag mötte upp Linn på Storgatan och promenerade ner till Gustav Adolfstorg där vi satte oss i tältet som stod mitt på torget som var avsett för världsdagen för psykisk hälsa. Ett tält inrett med långa träbänkar uppradade efter scenen som stod längst in i tältet. Längs sidorna fanns bord uppdelade i sektioner efter de olika organisationerna; b l a så fanns Försäkringskassan på plats, RUS (Ungdom för social hälsa) med koppling till RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa), Malmö stad, Fontänhuset med mera. På scenen var det mest omtalade ämnet bemötande. Hur avgörande bemötandet var för att människor inte skulle falla mellan stolarna inom vården. Mycket intressant att lyssna på även om programet tyvärr var lite dåligt uppstyrt.

Detta var inte det värsta, utan efter allt prat om bemötande, var det två äldre herrar som ville ställa frågor. Varav den ena blev tillrättavisad då frågan inte berörde ämnet (bemötande) och den andra undrade hur han skulle få tag på en broschyr om vad just som nu sades på scenen, och sa att han inte kunde finna denna då det fanns som han uttryckte det: 25 000 andra broschyrer i tältet. Då gjorde sig "programledaren" lustig på hans bekostnad och mötte honom med stor skeptis. Trots att hela eftermiddagen handlat om hur avsevärt det är att bemöta människor på ett bra sätt och hur mycket psykiatrin "utvecklats" inom bemötandet mot sina patienter. Men inför folkmassan visar de hur exakt man inte bör uppträda. Varför låter man inte en man ställa en fråga som inte berör ämnet bemötande, när det står klart och tydligt på hemsidan att man är välkommen att ställa frågor? Frågan berörde fortfarande psykisk ohälsa och om man nu inte kan svara på frågan, kan man tydligt och artigt säga att vi för tillfället inte har svaret på den frågan? Och om en äldre herre inte kan finna broschyrerna, varför hjälper man honom inte till rätta med värme och empati?
Det är däri det stora felet ligger, man kan inte klistra på ett trevligt leende och uppträda artigt för att det ska klassas som ett gott bemötande inom vården, man måste vara genuint vänlig och empatisk. Det känns som att det måste vara uppenbart att personen framför en lider av en psyisk åkomma för att psykiatrin idag ska vara trevliga sitt bemötande. Om det sedan står en ung pigg tjej där, eller som i detta fallet, en äldre herre, så existerar inte längre faktumet att man ska visa ett gott bemötande. Det borde gälla för alla människor, oavsett om man är sjuk eller icke. Ett genuint bemötande ska gälla för alla individer och i alla situationer.

Världsdagen för psykisk hälsa

Idag kan man på Gustav Adolfs torg, mellan kl 12-15 i eftermiddag, komma och lyssna på människor med erfarenhet av psykisk hälsa/ohälsa. Malmö stad uppmärksammar idag världsdagen av psykisk hälsa. Flera brukarorganisationer kommer komma dit i eftermiddag för att berätta om sina erfarenheter.

Jag tycker att det är en fin tanke att uppmärksamma en sådan dag, men för mig tycks det också oförståligt att det också finns människor som knappt verkar medvetna om den psykiska ohälsan idag. Visserligen är jag i kontakt med detta område dagligen då jag studerar, men jag blir lite förargad över att det ska krävas en världsdag för att uppmärksamma att väldigt många människor i dagens Sverige lider av psykisk ohälsa.
Jag antar att man ska se världsdagen för psykisk hälsa i ett mer hedrande och uppmuntrande syfte, vilket jag också gör. Men jag tycker att det är tragiskt att tanken och viljan att hjälpa andra människor i utsatta situationer inte finns hos andra hela tiden. Faktum är att många människor saknar en tillräckligt utvecklad empatisk förmåga. Det låter kanske hårt, men det är rättframt och sant.
När jag startade min utbildning uppmanade våra kursansvariga lärare att rannsaka oss själva för att verkligen vara säkra på att vi hade en tillräcklig omvårdande och empatiska förmåga inom oss. Annars, milt sagt, så är det bättre att avlägsna sig. Jag tycker faktiskt inte att alla människor ska få arbeta med ett socialt arbete, och detta gäller inte enbart inom vård och omsorg, utan alla sociala arbeten där man ska hjälpa andra människor, t e x skolväsendet.
Jag tror att en av anledningarna till att så många människor, både vuxna och barn, trillar mellan stolarna och aldrig får den hjälp de behöver beror till stor del av inkompetent personal. Empatilös personal, som går enligt regelverket i ordningsföljd och följer en osynlig manual om hur psykisk ohälsa bör te sig hos alla människor utan att läsa mellan raderna.
Den psykiska ohälsan är individuell, och ter sig olika beroende på människa, sytom och sjukdom. Även om man skulle fastställa att två personer har samma diagnos, så innebär detta inte att behandlingen är densamma för båda. Psykiska sjukdomar går inte att dra över samma kam, det är individen som skall vara i fokus.
Avslutningsvis är jag fruktansvärt frustrerad över att alla typer av psykisk sjukdom ständigt ska ifrågasättas. Men aldrig skulle människor få för sig att ifrågasätta någon med fyskiska åkommer. Har du verkligen cancer? Nej, jag tror inte det. Jag hoppas att kunskapen om psykisk ohälsa/hälsa ska leda till att det blir allmänt accepterat att vara psykiskt sjuk, vilket det borde vara redan i dagsläget då var fjärde man och varannan kvinna någon gång under sin livstid kommer drabbats av en deprission.
Jag kommer själv befinna mig på Gustav Adolfs torg i Malmö idag, och jag tycker att ni också ska göra det. Om ni ändå har vägarna förbi, så titta förbi, gå en sväng eller lyssna en halvtimme. Det gör skillnad.

Vad hände med de frenetiska morgonpromenaderna?

Under den senaste veckan har jag under flertalet av dagar valt bort mina tidigare frenetiska morgonpromenader. Detta har jag gjort mycket åtanke. Flytten innebar en stor förändring gällande miljöombyte, då jag inte längre har tillgång till de långa promenadstigarna genom skogslandskapet som jag hade i min hemstad. I stället kantas Malmö av diverse cykelvägar och promenadvägar genom parker och city. Det finns alltså ingen plats för skogsfrisk luft här i närheten och inte heller en tillräckligt omfattande park i närheten.

Dessutom har jag ännu inte haft tillfälle att upptäcka var alla dessa långa stigar vänder, utan jag har bara hunnit mäta ut en liten mindre promenadväg här i krokarna på ca 40 min. Där har ni två anledningar till varför mina morgonpromenader ter sig allt mer sällan, men faktum är att det finns ytterligare en anledning, som är mer avgörande än de tidigare.
Jag har nära till allting. Det vill säga att jag nu har möjligheten att ta mig till träningen på en promenadväg på endast 30 min. Likaså är det till högskoleområdet. Med andra ord så rör jag mig otroligt mycket mer i vardagen, genom att jag varje dag när jag ska till träningen, promenerar både dit och hem (30 min x 2) och så även när jag ska in till city, eller till högskolan. Behovet av att promenera innan frukost har sakta avtagit då jag gör av med så mycket energi under dagarna att det inte längre är nödvändigt.
Å andra sidan skal jag fortfarande försöka komma ut på ett par morgonpromenader varje vecka, för det finns en speciell charm och stämning just i det. Denna lördagsmorgon är egentligen en sådan dag, då det hade varit utmärkt med en morgonpromenad, men de höstliga vindarna och det kalla regnet hindrar mig från att sätta foten utanför tröskeln den här morgonen.
Kan inte ni berätta hur ni tänker och gör kring era morgonpromenader?

När vännerna tagit farväl

När vännerna tagit farväl, passerat ut genom tröskeln till höstnatten i ullrockar och virade halsdukar, och lämnat glädjeyttringen bakom sig som efterklang i tystnaden, med tomma koppar på vardagsrumsbordet och en ensam kanelgiffel kvar i serveringsskålen, står ett ljus fortfarande tänt för sena grubblerier, självrannsakan och sträckläsning. Även om dessa studer till synes vis kan verka ödsliga, finns det en ömhet i värmen de lämnade efter sig genom avtrycken i soffklädseln som får den nattliga passionen att väckas till liv.

Fina fredagen

Fredagsunderhållningen bestod av i stort sett egen tid, då jag har läst skönlitteratur men även tagit mig ann en liten del utav skolarbetet. Vi ska skriva ett arbete i Case Management, men det finns förståss även en muntlig del i detta, ett samtal som vi spelade in under gårdagen, med många skratt.
Jag har även ätit lunch, skrivit en inköpslista, diskat och plockat undan lite smått. Om en dryg timme ska jag bege mig iväg för en halvtimmes promenad till träningen. Det blir ett Cirkelgym x pass och därefter blir det promenad hemåt igen (den brukar, inte speciellt förvånande, inte gå lika snabbt). Ikväll får jag besök av vänner, vi ska laga en god laxmiddag, äta godsaker och se programet om Håkan som jag nämde tidigare. Jag ser verkligen fram emot dagen, hoppas ni får en fin fredag!

2 steg från Håkan

Jag vill tipsa om att ikväll bör samtliga Håkan Hellström fans, eller bara allmänt intresserade, slå på tv:n klockan 20.00 för då visas musikdokumentet 2 steg från Håkan i svt2 kspecial. Det handlar om hur Hellström påverkas av kändisskapet, då tre filmare har följt Hellström kring släppet av skivan 2 steg från Paradise. Dokumentären handlar också om Amanda som är ett stort fan av Håkan Hellström och följer honom under hans konserter. Ni kan läsa mer om det här.


2011 års Nobelpris i litteratur gick till Tomas Tranströmer!

En glad överraskning väntade mig och Mr Toll när vi satt spikade framför tv:n under direktsändningen av Svenska Akademins beslut. Både tekoppen och kaffekoppen stod på bordet tillsammans med vindruvor och de obligatoriska Ballerina kexen med nougatkräm som smälte i munnen.
Tomas Tranströmer fick äntligen den stora äran (han har varit nominerad av Svenska Akademin varje år sedan 1993) att ta emot Nobelpriset i litteratur. Väl värd är han detta högaktade pris, och dessutom måste man ju glädjas över att akademin tog tummen ur röven och vågade överlämna priset åt en svensk poet.
När jag läste litteraturkunskap/litteraturgestaltning i gymnasiet läste vi en del av Tranströmer, men tyvärr alldeles för lite. Men jag vet att min lärare i denna kurs måste ha jublat av glädje, liksom många andra, när hon fick reda på att Tranströmer fick priset, då han ligger henne varmt om hjärtat. Själv ska jag se till att bekanta mig ytterligare med Tranströmer i höst.

Förgylla höstkylan

Under gårdagseftermiddagen satt vi i fönstret i bekväma caffeéstolar på Akademibokhandelns ovanvåning och drack skummande söt kaffe latte och talade om framtidsvisioner och höstens nyutkomna böcker. Vi fattade beslutet att tillsammans förgylla höstkylan genom att gemensamt läsa En dag. Därefter om allting går enligt våra förhoppningar, så skall vi även se filmatiseringen av denna bok som kommer ha premiär i landets alla biografer inom kort. Det känns som ett perfekt höstbestyr. Därav sitter jag nu denna afton, med boken i min hand, och doften från en gräddig kantarellsoppa framför mig. Hösten har inletts.

Spenatgalen

Även om min trista mobilkamera inte räcker till så har jag fått en dille på hackad spenat. Riktigt gott att både ha som sallad till maten eller som substitut till pasta och potatis eller dylikt. Själv tycker jag det är gott att äta som det är också, tillsammans med lite rapsolja och salt i. Tycker ni om spenat?

Inför Nobelpriset i litteratur

Torsdagsmorgon med uppladdning inför årets nobelpris i litteratur(som avslöjas klockan 13.00 i förmiddag) med banan- och bärsmoothie med fruktbitar i och krossade linfrön ovanpå, en stor kopp svart kaffe, tre stekta ägg med salt och en liten skål med mini yoghurt blåbär (som inte syns på denna förgrömmade bild).
Mr Toll har fått en inbjudan att infinna sig hemma hos mig strax innan lunch då vi ska ta en fika och med spänning se vem som blir årets litteraturpristagare.
När vi bestämde oss för denna träff under gårdagen, talade vi också lite kort om vem det skulle kunna vara som får detta ärofyllda pris? Vi kom inte fram till något konkret namn utan var endast eniga om tanken att det skulle bli någon vars namn ännu är okänt för oss.
Men vem vet, det kanske den brasilianske författaren eller rent av Oates! Vem tror ni får äran? Och tänker ni titta på cermonin som sänds från kl 12.55 i Svt1 direkt från Svenska Akademin?
Nu ska jag springa iväg och hämta några stenciler på skolan som vi behöver till vårt arbete i Case Management med förhoppningen om att vara tillbaka en god stund innan Mr Toll dyker upp, så godsakerna kan förberedas och ljusstakarna tändas under den här höstliga 6:e oktober.

Premiär för Grey´s Anatomy



Obs
! Ni har väl inte missat att det är premiär för Grey´s Anatomy kanal 5 kl 21.00 ikväll? Glöm inte slå på tv:n om en halvtimme.

Kikärtsbiffar

Ännu en dag fylld av goda besked och nytta. Jag har gått en morgonpromenad, färdigställt ett grupparbete om suicidprevention, bokat tvättid, diskat, och tackat ja till en arbetsintervju. Jag förundras ständigt över hur livets små nödvändigheter gör under för sinnesstämningen.
Idag testade jag att göra kikärtsbiffar för första gången. Allt i ett: riktigt enkelt, billigt, gott och nyttigt. Det känns otroligt att utmana tillvaron genom livets vardagligheter, även om det endast gäller att steka kikärtsbiffar. För övrigt blev de väldigt goda.
Såhär gjorde jag kikärtsbiffar;
Finhacka lök och lägg i en bunke. Häll av vattnet från kikärtorna och tillsätt i bunken tillsammans med ett ägg samt salt och peppar. Mixa i matbredare (själv hade jag ingen så jag använde mig utav en stavmixer men det fungerade minst lika bra) till en röra. Stek dem på vardera sida under medelvärme i olja. Observera att ni måste vara försiktiga när vi vänder biffarna så de inte går i sönder, dessutom får ni forma biffarna i stekpannan då smeten är kladdig. Inspirationen för detta recept fann jag i den här bloggen som har många bra tips på billig mat för oss fattiga studenter.

Oh-oh-online!

Ni har väl inte undgått att Monki nu har online butik? Det vill säga att man numera kan beställa kläder direkt från deras hemsida. Äntligen, säger jag! Men å andra sidan har jag nyss flyttat och har en Monki butik bara ett stenkast hemifrån mig, så för min del är det inte lika nödvändigt längre. Men hur som helst, är det en väldigt bra möjlighet för er som inte har nära till en Monki butik, eller om man inte finner ett plagg i butik, så kan man nu enkelt klicka hem det på webben.

Superwomen

Vilken härlig dag jag har haft idag, trots att jag vaknade med ett visst kli i halsen och skippade morgonpromenaden.
Jag träffade en kär vän och promenerade längs gågatan i Malmö, och fann flera plagg som satt som en smäck. Känslan av att vara nöjd med sig själv dominerade resten av dagen.

Efter shoppinglyckan blev det eftermiddagsfika i Slottstaden. Väl hemma uträttade jag diverse ärenden som jag gruvat mig över, naturligtvis helt i onödan.

Jag promenerade till träningen som klassas som årets snabbaste powerwalk i mina ögon, körde ett cirkelgymspass där jag lyckades lägga på extra vikter på flera av maskinerna, och promenerat hem igen med goda besked.
Nu ska jag laga en lätt kvällsmiddag och njuta av premiären av den sista säsongen av Desperate housewifes, för ni har väl inte missat att det startar ikväll kl 21.00?

Jag kan stolt klappa mig själv på axeln och njuta av kvällen tillsammans med känslan över att vara en superwomen.

Lunchlådan

Igår gapade kylskåpet tomt på morgonkvisten innan jag skulle till skolan. Jag fick helt enkelt utgå från det lilla jag hade hemma till att göra en lunchlåda med, det är ju bättre än ingenting. Så jag kokade broccoli och haricots verts med salt och peppar och strödde över lite psylliumfrön.
Jag köpte tre förvaringsburkar i tre olika storlekar på IKEA förra veckan. Sedan hade jag ett fint presentband hemma som jag tog tillfället i akt och knöt om dem runt burkarna. Tyckte det blev ganska sött faktiskt. I burkarna har jag krossade linfrön, musliblandning och fiberhavregryn.

Äntligen internet

Här är den sena matlagningen i full gång i mitt fina kök. Sen middag men dock så välbehövlig. Jag har nästan precis kommit hem efter två pass, först ett iw pass och därefter ett hårt H.I.T pass med nya stationer. Det var riktigt grymt jobbigt men minst lika roligt. Kroppen är ju inte van vid de nya övningarna, så jag lär bli förvånad om jag inte vaknar men den härliga träningsvärken i morgon.
Livet här i lägenheten är fint, bredbandet fungerar och vardagen börjar flyta på allt mer. Just nu väntar jag finbesök av en kär vän denna sena kväll. Ha en fortsatt trevlig afton!

Goding

Jag överträffar mig själv lite varje dag tycker jag gällande frukostar. Idag blev det en riktig goding bestående av; fiberhavregryn, musliblandning, krossade linfrön, psylliumfrön, torkade aprikoser och gojibär, tillsammans med minimjölk!

Utanför cyberspace gränser

Älskade vänner, jag har begett mig ut på äventyr utanför cyberspaces gränser. Ja, otroligt nog finns det platser utan internet, i alla fall en, och det är i min lägenhet. Jag spenderade min första natt i lägenheten i torsdags, och har alltså äntligen fått de flesta möbler och ting på plats och flyttat in.
Under två dagar har jag levt utan internet, varav en dag utan televisionens makter. Förfärligt! Men tv:n är nu på plats, och idag införskaffade jag ett mobilt bredband hos Tele2.

Tele2 öppnade en ny butik på gågatan i Malmö i torsdags, och har nu fram tills i morgon (söndag) flera fantastiska öppningserbjudande, b l a det mobila bredbandet som är kostnadsfritt under ett helt år! Vilket guldläge för mig som både är nyinflyttad och student. De har också en massa andra fina erbjudande, t e x på Iphone 4, så jag råder er som befinner er i Malmötrakterna att ta tillfället i akt i morgon innan erbjudandena försvinner!
Förhoppningsvis kan jag nu öva in mina nya rutiner hemma från och med måndag, då jag just nu är i föräldrarhemmet för att äta en god middag, och under morgondagen ska jag arbeta så får jag stilla mig tills dess. Det enda som fattas nu är en kamera, kanske kan den också införskaffas på måndag för att maximera vardagen. Tips på bra kompaktkamror uppskattas!